NewChoreographic Design

NewChoreographicDesign ziet kunst als een tool, waarmee mensen meer over zichzelf kunnen leren en waarbij er mogelijkheden worden gecreëerd om zowel op lichamelijk als geestelijk vlak te ontwikkelen en te ontplooien.

In hun benadering zijn ze ambitieus. Zij geven aan dat het hun verantwoordelijkheid is om hun kennis als expertise te gebruiken om hetzelfde onderwerp op verschillende manieren binnen één klas, workshop, productie of choreografie te benaderen en weer te geven. 


Je zou kunnen aangeven dat ze onder het kopje inclusiedans vallen. Echter is dat niet het geval. Jarenlang werkten zowel, Christoph Eberl als Nelse Van Heurck met het thema inclusie in de dans, tot ze ontdekten dat dit eigenlijk het tegenovergestelde bereikt. Inclusiedans gaat uit van de beperking van de danser, er wordt onderscheid gemaakt tussen een able en een disabled body. Daardoor ontstaat een opgelegd bewegingspatroon en is de danser met een beperking geen volwaardig lid van de danswereld. Zo ontstaat eigenlijk uitsluiting. Vandaar hun kenmerkende aanpak “universeel”. 

Door buiten de reguliere lijnen te denken en door samen te werken met hun dansers zijn ze in januari gestart met het maken van een hun eerste voorstelling genaamd “Universal”. Hun doel is te laten zien dat hun werkmethode als missie-visie the way to go is.

De lezing en workshop van NewChoreographicDesign is in het Nederlands.