ReDiscoverMe Ik en de Ander

Ik en de Ander

Alles is mogelijk, zolang je je ogen er maar voor durft te openen. De inclusieve dansvoorstelling ‘Ik en de Ander’ nodigt je uit om op een nieuwe manier naar je eigen lichaam te kijken. De maatschappij wijst ons nog te vaak op onze ogenschijnlijke gebreken en imperfecties. ‘Ik en de Ander’ laat je kennismaken met een andere benadering. Wanneer je lijf niet meer werkt zoals de maatschappij verwacht en opdraagt, hoe vind je dan de kracht om dat lijf te omarmen?  

 

In ‘Ik en de Ander’ toont een diverse groep dansers met en zonder een chronische ziekte en/ of fysieke beperking het alternatief. Tegenslag is niet het einde van je aspiraties. Verandering is de enige constante in het leven van de mens, en kan juist het begin van iets nieuws betekenen. Zolang je haar maar omarmt. In zes duetten tonen de dansers hoe zij de kracht in hun eigen lichaam hervonden en weer durven te vertrouwen op zichzelf en de ander. Dat smelt samen in een dynamische groepschoreografie waarin het er niet meer toe doet wat voor lijf je hebt. Het gaat erom wat je ermee doet. 

“Alle waarheden over hoe mijn lichaam functioneerde werden met de grond gelijk gemaakt. Hoe werkt mijn lichaam nu en hoe kan ik daarmee omgaan? De kracht van dans levert hierin een onmisbare bijdrage”  - Damar Lamers, Oprichter Stichting ReDiscoverMe 

'Ik en de Ander' ging in première op 5 december 2021

ReDiscoverMe Ik en de Ander
ReDiscoverMe Ik en de Ander
ReDiscoverMe Ik en de Ander
ReDiscoverMe Ik en de Ander

Ik en de Ander

Choreografie: Damar Lamers & Maxi Hill

Damar Lamers - artistiek leider en choreograaf
Damar Lamers is in 2007 afgestudeerd aan de Opleiding Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is docerend maker en is zich vooral gaan specialiseren in improvisatie en partnering. In 2004 heeft ze Stichting TjillSkillz opgericht, dans en theater voor en door jongeren. Als middel voor empowerment. In 2018 heeft ze stichting ReDiscoverMe opgericht, dans voor iedereen en met nadruk op mensen met een chronische aandoening en fysieke beperking.

De rode draad in haar werkwijze met elke doelgroep is het werken vanuit de persoon, de mogelijkheden en kwaliteiten die er zijn. Het herontdekken van jezelf en je lichaam in welke staat het nu is en in welke fase je bent in dit leven is een prachtig en essentieel onderzoek voor elk mens.

Maxi Hill - choreograaf

Maxi Hill is een danseres, choreograaf en docent uit Engeland, waar zij in de periode 1984/88 studeerde aan de Laban Centre for Move and Dance Limited en vervolgens in Nederland aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is gespecialiseerd in het werken met jongeren en mensen die niet kunnen horen. Maxi danste onder meer bij School of Hard Knocks Company en was artistiek betrokken bij het Handtheater en jongerentheater Artisjok / Nultwintig.

Haar passie ligt in het werken met amateurs die ze graag ziet ontwikkelen in hun beweging. De emoties eenvoud, eerlijkheid, rauwheid, passie en plezier hebben zijn belangrijke kwaliteiten in haar werk.


 


 

Credits

Choreografie | Damar Lamers en Maxi Hill

Beeld | DJ Yoon & Enero Moestalam
Design | David Sporken
Dansers | Margriet de Jong, Theresia Petram, Peter Huntelaar, Jolanda Spanjaard, Renée Kool, Hannie Meijerink, Mike Veerman, Anneloes van Schuppen, Jopie de Groot. Maran Post, Janne Groen, Reut Laks, Mihai Prunǎ en Hellen Lamers.

Première | 5 december 2021, OBA Theater
Duur | 60 minuten
Contact | [email protected]
Boekingen | [email protected]

Locatie & Tijd

5 december 2021 / 14.00 uur
Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam 

Op de zevende etage (uiteraard rolstoel toegankelijk) van OBA Oosterdok vindt u het OBA Theater, dat met een capaciteit van 260 zitplaatsen geschikt is voor grotere presentaties en voorstellingen. Het podium van 180 vierkante meter is voorzien van alle professionele faciliteiten, inclusief een backstageruimte met monitoren.

Grenzend aan het OBA Theater ligt een foyer, eventueel met garderobe. Gasten kunnen hier worden ontvangen met koffie, in de pauze van een snack genieten of ter afsluiting borrelen. 

Wie zijn wij?

Stichting ReDiscoverMe richt zich op het aanbieden van dans(lessen) aan iedereen en in het bijzonder kwetsbare doelgroepen, waaronder mensen met een chronische ziekte. 

ReDiscoverMe maakt dans toegankelijk voor iedereen in de samenleving. Door de focus op inclusiviteit dragen deze danslessen, naast persoonlijke en creatieve ontwikkeling van de deelnemers, ook bij aan de discussie over de rol van (dans) kunst in een democratische samenleving. Inclusieve dans brengt als het ware de maatschappij in het klein op de dansvloer.