Mijn wereld stond op z’n kop toen ik in 2013 de diagnose Multiple Sclerose (MS) kreeg. Een onzekere ziekte als MS maakte mij bang. Als dansdocent/ dansmaker, afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, werk ik al meer dan 15 jaar gepassioneerd vanuit het prachtige middel dans. 


Met dans maak ik de verbinding met de maatschappij en de mogelijkheden die er zijn, met de mensen die ik voor me krijg. Kon dat nu nog wel doen? Hoe zag mijn toekomst er nu uit? Hoe kon ik mij nog artistiek uitdrukken? Grote vragen waar ik opeens mee geconfronteerd werd.

Het proces van de diagnose en het verloop van de ziekte tot nu toe, is een constante herontdekking van mijzelf. Zowel op fysiek en mentaal vlak zijn alle waarheden van hoe mijn lichaam functioneert veranderd. Hoe werkt mijn lichaam nu en hoe kan ik daarmee omgaan? Daar ga ik, samen met andere mensen met een chronische ziekte, dagelijks de strijd mee aan. De kracht van dans levert daar een positieve, onmisbare bijdrage aan. Het dwingt je onbewust aandacht te geven aan de veranderingen die het leven je toewerpt.


Dans biedt een speelse en toegankelijke manier om te werken vanuit mogelijkheden. Om te werken vanuit het ‘hier en nu’ met dat wat is. Om weer te kunnen genieten. Om uit je isolement te stappen en weer te verbinden met de maatschappij en in je kracht te staan. Dit heeft dans voor mij gedaan en dit doet dans voor de mensen met wie ik werk. Mensen die dachten nooit meer te kunnen dansen of als artiest op het podium te kunnen staan. Het biedt draagkracht en ruimte voor het onverwachte.


Teveel mensen met een chronische ziekte blijven onbedoeld in een fysiek en/ of mentaal isolement zitten en distantiëren zich van de maatschappij. Ik kan uit eigen ervaring spreken dat “dans” mij helpt en blijft uitdagen om mijzelf opnieuw uit te vinden. Bij ReDiscoverMe vinden wij dat iedereen recht heeft op zijn of haar “herontdekking”. Niet morgen of overmorgen maar nu. Omdat dans het verschil maakt.  

We zijn meer dan een groepje experts. We zijn een familie van gelijkgestemden en we gebruiken onze passie en wat we kunnen om echt een verschil te maken.

Damar Lamers
Artistiek leider/dansmaker ReDiscoverMe