11 juni - 13.25u - IDE'23 festivaldag - lezing Marlies Muijzers

Spreker: Marlies Muijzers
Celliste Marlies Muijzers uit Eindhoven speelde 46 jaar cello totdat ze een ziekte kreeg. “Het begon met tintelingen. Binnen een jaar zat ik een rolstoel.” Het professioneel cello spelen was voorbij. Het podium kon ze niet meer op. Ze moest leren haar nieuwe situatie te accepteren. “Je denkt dat je wereld helemaal instort, maar dat is niet gebeurd.” Marlies leerde dansen met haar rolstoel en vond een nieuwe uitlaatklep. 

Over dit proces maakte Marlies een dansfilm: 'De klank van mijn vermogen'. Marlies: 'Deze dans vertelt mijn acceptatieproces. Nadat ik in 2016 geconfronteerd werd met een progressieve en zeer pijnlijke zenuwziekte ben ik gaan dansen. Geïnspireerd door de online danssessies bij ReDiscoverMe ben ik een van mijn gedichten gaan vertalen naar een choreografie, ondersteund door danscoach Anneloes van Schuppen. Ik dans op de muziek die ik zelf ooit speelde als celliste, iets wat ik door mijn ziekte niet meer kan. De muziek heet Mesra en betekent: een reis die start in de nacht. Het is een solo cello compositie, vóór mijn ziekte speciaal voor mij geschreven door Orkun Ağır. Ik dans dus op mijn eigen celloklanken. Ik hoef alleen maar de celliste te zijn als ik dans. Het werkt bevrijdend. Veerkracht vraagt om beweging.'

Inclusief dansen staat centraal tijdens het eerste Inclusive Dance Event van ReDiscoverMe. Een chronische ziekte of andere fysieke uitdaging hoeft niet te betekenen dat je niet kunt dansen. Het programma van het Inclusive Dance Event is op 11 juni gevuld met (gast)optredens, workshops en lezingen. Voor de lezingen moet apart worden gereserveerd i.v.m. het aantal beschikbare plaatsen.
 

Programma

  • 12.00 - 13.05 Spoken Word & Lezing Anna Carapellotti
  • 13.25 - 14.15 Spoken Word & Lezing Marlies Muijzers
  • 15.00 - 17.00 Diverse performances
    (Trees & Balloons, Dwars, An Old Woman's Advice, Mag IK deze DANS met JOU, Spoken Word)
  • 17.00 - 17.30 Nagesprek 


Locatie
CC Amstel,  Cullinanplein 1, Amsterdam 

11 juni - 13.25u - IDE'23 festivaldag - lezing Marlies Muijzers

Standaard verzending 1 - 3 Werkdagen