Marijke 63 jaar - Multiple Sclerose

De eerste ontmoeting met Damar was in het wijkcentrum toen Marijke zich voor stoelyoga had opgegeven. De yogadocent was verlaat en zo kwam het dat zij Damar tegenkwam die aanbood om de les over te nemen als de docent niet meer zou komen. Marijke stelde zich voor "Hoi, ik ben Marijke en heb MS". Damar stelde zichzelf voor en zei "ik ook!". Behalve deze gezamenlijke deler ontstond er meteen een klik. Uiteindelijk kwam de yogadocent toch, na vertraging in het verkeer, opdagen. Een paar weken later, toen er vanuit de Gemeente Hoorn een speciaal project werd gestart om mensen die gebruik maken van de WMO regeling meer te laten bewegen, kwam Marijke weer in contact met Damar. Body Awareness stond op het programma en aangezien dit nieuw voor haar is wilde ze dat graag eens uitproberen.

Hoe ervaar je de les?

Er ontstaat een grote glimlach en al bewegend met haar handen en armen begint Marijke te vertellen. "Deze les is mijn hoogtepunt in de week. Door de MS ben ik veel thuis en na jaren vrijwilligerswerk voor de MS vereniging en andere werkzaamheden is deze les voor mij heel belangrijk, mede omdat ik dit helemaal zelfstandig doe. Ik kan hier met mijn schootmobiel naar toe, zonder hulp van anderen. De deur van het wijkcentrum gaat automatisch open en er is een aangepast toilet.

Het is fijn om te merken dat dan alles goed geregeld en voorbereid is. We hebben een prachtige ruimte, er is goede apparatuur voor de muziek en na de les kunnen we met wie het wil een kopje koffie of thee drinken. Vooral als de muziek aan gaat en we beginnen te bewegen, kijk ik naar wat ik wel kan en niet naar wat ik niet kan. Je hebt MS, maar je bent het niet zeg ik altijd." 

Tijdens de les komen verschillende vormen van bewegen aan bod, van het opwarmen tot improvisaties, een stukje choreografie tot een spiegelopdracht. "Helemaal als ik dan tegenover Damar sta en onze armen en handen in spiegelbeeld elkaar volgen ervaar ik dat ik dan als het ware meer "aan sta" en ik krijg er energie van. Zo had ik zelfs laatst na de les dat ik met mijn scootmobiel nog een rondje door de stad ging. Wat ik vooral leer in de les is het beter beheersen van mijn evenwicht, dankzij de balansoefeningen. Ik probeer nu op tijd te voorkomen dat ik ga vallen.

Je zou kunnen zeggen dat dans een stukje zelfstandigheid, eigenwaarde en energie teruggeeft aan mensen met een chronische ziekte. Daarnaast is de les ook een sociaal gebeuren. Zo vertelt Marijke dat ze het gevoel heeft er niet alleen voor te staan als zij met de anderen op woensdag bij elkaar komen voor de Body Awareness les: "iedereen is warm en begripvol er ontstaan nieuwe sociale contacten." 

Hoe zou je Damar als docent omschrijven?

"Top!" en vult vervolgens aan; "Ze is één van de beste docenten die ik ooit heb gehad. Altijd goed voorbereid, een positief en open mens. Eigenlijk net zoals de eerste spontane ontmoeting in het wijkcentrum. Daarnaast zorgt ze er altijd voor dat het een veilige les is en ze kan er ook echt voor zorgen dat we de les gebruiken om te bewegen en te ontdekken. Het gezellige praten na de les komt met een kopje koffie. 

Ik kan dan ook niet anders dan deze les aanraden voor mensen die verder kijken dan hun (chronische) ziekte en weer samen in beweging willen komen."