Anally 21 jaar - Diagnose nog onbekend

Fotografe ReDiscoverMe

Ze oogt jong, stralend en kerngezond. Aan de buitenkant is niks zichtbaar, alleen heeft ze last van fysieke klachten. Een echte diagnose is nog niet gesteld. Ze heeft dagelijks pijn in haar lichaam, pees klachten en bij te veel overbelasting zakt zij door haar benen. Dat was ook de reden waardoor ze eerder was gestopt met turnen en dansen. 

Hoe kwam je bij de lessen van Damar?

Via een boekje van Stichting Netwerk kwam Anally terecht bij Stichting TjillSkillz, dans en theater voor en door jongeren, opgericht door Damar Lamers en Angelique van Beckhoven. Toen Damar aan haar vertelde dat ze ging beginnen met danslessen voor mensen met een chronische ziekte en/ of lichamelijke beperking, was Anally meteen geïnteresseerd. “Ik ben er heel blij mee om weer in een groep te bewegen, iets wat ik thuis minder snel doe. Soms ga ik in mijn enthousiasme er helemaal voor en merk ik daarna pas dat het een stapje te ver was. Soms heb ik dagen waarop alles lukt, maar ik heb ook dagen dat ik bijvoorbeeld amper mijn arm kan bewegen.”


Wat betekent deze les voor je?

“Ik heb last van mijn spieren, maar ik wilde dansen. Dus ging ik naar een reguliere dansles toe en dacht 'dit doe ik', maar het ging niet. In een gewone groep heb ik het gevoel dat er wordt gekeken van lukt iets of lukt het niet? En het gaat erom dat je het goed uitvoert en dat je beter wordt. In de Body Awareness les heb ik het gevoel dat dit niet uitmaakt, maar dat ik mijzelf toch kan blijven ontwikkelen. Het gaat er om hoe ik het ervaar! Naast dat ik het voor mijzelf doe, vind ik het ook heel mooi om te zien wat deze les met anderen uit de groep doet.”

Over de groep gesproken, hoe ervaar je de groep?

 “Ik zou graag iets meer diversiteit willen zien, bijvoorbeeld in leeftijd. Op dit moment ben ik de jongste en de andere deelnemers zijn toch wat ouder. Ik kan mij voorstellen dat er veel meer jongeren zijn die chronisch ziek zijn of een aandoening hebben die deze les heel tof zullen vinden! Het is misschien moeilijk om deze ‘onzichtbare groep’ te bereiken, maar wie weet, leest iemand dit en voelt zich aangesproken of ken je iemand waarbij je denkt, dit is echt iets voor jou. Naast leeftijd lijkt het mij ook leuk om de diversiteit terug te zien in mannen/ vrouwen en wel/ niet ziek zijn. Tijdens de lessen is het ook heel mooi om te zien dat iedereen doet wat er mogelijk is. Zo verschilt het wat de één wel of niet kan met de ander, zo haal je steun uit elkaar omdat je allemaal jezelf mag zijn en elkaar kan blijven inspireren.”


Wat voor docent is Damar?

“Heel hartverwarmend en begripvol. Ze daagt je ook wel uit tijdens de les, maar vergeet niet dat er grenzen zijn (en dat dit voor iedereen verschilt), daar houdt ze heel erg rekening mee. Ze weet een positieve lading te geven, waardoor je de negatieve dingen vergeet in de les, ook al ben je ziek, je ziet en ervaart wat je wel kan. Het is een hele oprechte positiviteit.”


Anally hoopt dat er het nieuwe seizoen meer diversiteit in de groep komt en qua dans geniet zij het meest van de choreo stukjes, waarbij er een echte dans ontstaat en ook de oefening waarbij je meteen je hersenen traint zijn favoriet. Wil je ook ervaren hoe het is? Dan kun je naar pagina 'Contact'.